5 virhettä, joihin moni haksahtaa taidehankinnassa.

5 virhettä, joihin moni haksahtaa taidehankinnassa.

1. Kysyt liikaa ulkopuolisten mielipidettä.

Taidehankinnoissa kannattaa luottaa omaan intuitioon. On hyvä kiinnittää huomiota ensimmäisiin fiiliksiin, joita teos saa sinussa aikaan. Tuleeko teoksesta wau-fiilis vai joudutko kaivelemaan itsestäsi innostusta? Taideteoksen valinnassa ei kannata kysyä apua kaverilta, vanhemmilta tai naapurilta, sillä silloin olet valitsemassa teosta heille, et itsellesi. Jos haluat taideteoksen, josta innostut vielä vuosien päästäkin, luota omaan intuitioon ja mieltymyksiisi. Teoksen valintaa ei tarvitse perustella kavereille, sillä jos jokin teos säväyttää sinua erityisen paljon, ei sitä tarvitse selitellä. Ole taidehankinnassasi mielummin suunnannäyttäjä, kuin kumartelija.

2. Et mieti tulevaisuutta.

Ostin kerran kumppanini kanssa Miina Äkkijyrkän teoksen. Pääsimme vierailemaan hänen studiollaan, ja hän esitteli henkilökohtaisesti meille vapaita maalauksiaan. Hinnat olivat kuitenkin korkeampia, kuin mistä olimme aiemmin puhuneet.

Tästä syystä päädyimme valitsemaan muita edullisemman paperille toteutetun teoksen kanvasmaalauksen sijaan. Kaksi vuotta myöhemmin ajaudumme yhä harmittelemaan, että säästimme väärässä paikassa. Kanvastaulu olisi ollut arvokkaampi, kuin rahallinen erotus ostohetkellä. Muistelemme kaiholla upeita kanvaksia, joihin meillä oli onni tutustua edes hetken aikaa. Nyt pohdimme, pitäisikö meidän ostaa kokonaan uusi teos, tällä kertaa kankaalle toteutettu, sillä huonolla harkinnalla tehty silloinen ostos on jäänyt harmittamaan. 

 

3. Mietit liikaa tulevaisuutta.

Ei tarvitse olla taiteen taidehistoriasta väitellyt filosofian tohtori taidehankintaa tehdessä. Olet hankkimassa teosta itsellesi, et taidemuseon kokoelmaan. Teoksen arvonnousua on hyvä pohtia, mutta tärkeintä on muistaa etsiä teosta itselle, ei mahdollisille lapsen lapsen lapsille. Hyvällä huolenpidolla taideteos tulee kestämään joka tapauksessa aikaa vähintään koko sinun omaksi loppuelämäksesi. 

 

4. Jäät aikailemaan.

Taideteos osuu kun se osuu. Itselläni harvoin kohtaavat taidehankinnan himo ja mahtavan teoksen löytyminen. Silloin kun haluaisin ostaa teoksen, en etsimällä löydä sellaista, josta innostuisin. Sitten kun vuorostaan törmään vangitsevaan taideteokseen, olen jäänyt jahkailemaan hankintaa. Tietysti jälkimmäisessä tapauksessa teos on mennyt jo nenän edestä, kun olisin valmis ostamaan. 

 

5. Yrität ostaa muodikkaan teoksen.

Inspiraatiota on hyvä hakea tutkimalla taidesivustoja ja miksei Pinterestiäkin. Ole kuitenkin tarkkana, ettet haksahda väliaikaiseen taidetrendiin, sillä muodikas taide saattaa muutaman vuoden päästä näyttää silmissäsi vaivaannuttavan vanhanaikaiselta. Tunnistat trenditaiteen esimerkiksi siitä, että törmäät sosiaalisessa mediassa helposti monen eri tekijän samanlaisiin teoksiin. Jos et pysty intuitiivisesti tunnistamaan teoksesta tekijälle ominaista tyyliä tai puhuttelevuutta, kyse on mitä luultavimmin trendiin taipuvaisesta taiteesta. 

 

Takaisin blogiin